10 mai 2010

Traiesc in Romania si asta imi mananca toti nervii

Acum vre-o doua luni, ma apuca pe mine elanul de a comanda din SUA niste materie prima. Prind o promotie, fac imprumuturi sa pot sa cumpar en-gros ca sa iasa pretul de achizitie mic...toate bune si frumoase. Coletul este trimis prin FedEx, un minunat curier international, care se lauda ca trapsorta coletul in 3-6 zile lucratoare, pentru 300 dolari. Cu buzunarele goale, dar plina de sperante, astept.... si ... astept... si .. ma uit pe situl de tracking al coletului .... trebuia sa soseasca .... si .. astept ... 

Cand nu mai pot sa astept .. caut in disperare un numar de telefon al curierului din Romania. Sun, cer informatii, coletul nici macar nu plecase. Din cauza norului de cenusa, nici nu s-au mai apucat sa il trimita. Dupa mai mult de o saptamana, era tot in punctul de colectare din state. Bun ...ma impac cu gandul .. ce era sa fac norului de cenusa ????

Se deschis aeroporturile, si eu .. astept ... Intr-o zi,vad pe situl de tracking, "ready for clearance". Mare bucurie. Coletul e la vama, si doar urmeaza sa ii fac hartiile si gata, am marfa cea mult dorita. Si astept ... si .... nimic... In doua zile .. ma uit din nou pe site. Status: "Part of incomplete shipment", modificat si pe niste zile in urma, care erau ok pana atunci. Imi fac griji, imi fac probleme, ce ma fac ca mi-au pierdut coletul ??? 

Intr-o urmatoare zi, primesc in sfarsit tel de la FedEx, cerandu-mi codul EORI, si autorizatia de la ANPC. Aflu ca pentru codul EORI trebuie sa ma deplasez la Bucuresti. Deja incepea sa fie funny, dar nu aveam nici cea mai mica idee ce ma astepta. Reusesc sa fac actele pentru codul EORI la vama Brasov, si suflu usurata. Mare cod ! CUI-ul plus RO in fata, dar... deh .. a durat 3 zile, si multumesc ca s-a putut rezolva fara deplasare la Bucuresti. 

Sun la ANPC Brasov, si povestesc ce marfa am in colet, daca necesita sau nu autorizarea lor. Primesc raspuns telefonic, ca NU, nu este nevoie de nimic. Sun la FedEx, sa imi faca actele vamale, caci am codul EORI. A doua zi, primesc telefon ca ei nu pot sa proceseze factura pentru ca nu este tradusa. Deja fac bulbuci. Traduc factura, 9 pagini... o trimit a doua zi. A doua zi, iar primesc telefon .. ca.. ei vad acolo ca am pietre semipretioase, si ca pentru astea am nevoie de autorizatie de la ANPC pentru lucrul cu pietre pretioase. Incerc sa ii explic ca pietrele semipretioase nu sunt acelasi lucru cu pietre pretioase, si ca legea pietrelor si metalelor pretioase, nu include semipretioasele. El imi povesteste ca lui la calculator ii zice pietre pretioase si semipretioase. Bun, deja imi ies din tzatzani, si ma burzuluiesc la el, ca nu imi pasa ce ii zice lui calculatorul, eu vreau sa respecte legea. Imi spune ca daca vreau coletul, are nevoie de negatie de la ANPC ca nu am nevoie de autorizatie. 

Bun.... merg la ANPC Brasov, cer negatie. Functionarele de acolo, nici gand sa isi asume raspunderea pentru asa ceva. Ma trimit la Bucuresti, la ANPC, acolo unde se emit autorizatii pentru operare cu metale si pietre pretioase. Fac cererea pe email, trimit factura, si .. surpriza... perlele mele de grad D, care costa pana in 10 bani bucata, sunt PIETRE PRETIOASE !!! ANPC imi trimite formularele de autorizare, sa ma autorizez pentru operarea cu pietre pretioase. Taxa este anuala, destul de mare, dar in orice caz .... nu este pentru mine. Nu am pentru ce sa imi fac aceasta autorizatie. Aceasta cumparatura este ocazionala. Nu mi-as fi putut inchipui ca perlele de doi lei ce le-am cumparat sunt diamante !!! Domeniul meu de activitate nu este acesta. Incerc sa le explic .. dar nu am cui. Vorbesc cu peretii !!!! 

In disperare, ma apuc sa studiez legea. Cu prietenul goagle, gasesc legea 458/2006 care zice la articolul 8, al.2, asa:

(2) Nu sunt supuse regimului autorizarii operatiunile prevazute la art. 2 pct. 2 daca acestea se efectueaza pentru nevoile proprii ale persoanei fizice sau juridice si daca nu se urmareste obtinerea unui profit.

Buuuuun. Inseamna ca nu voi avea voie sa le comercializez, dar nu ma impiedica nimeni sa le cumpar. Declar ca le voi folosi pentru nevoi proprii, si precizez legea care imi permite sa fac aceasta cumparatura fara restrictii. Depun declaratia si la ANPC, si la FedEx.

De la ANPC vine raspunsul: "in opinia noastra produsele importate sunt in scopul comercializarii"...trebuie sa va autorizati. Nici macar nu au citit cu atentie declaratia unde spuneam ca doar perlele vor fi folosite pentru nevoi proprii, si nu toate produsele. Deci ... nu conteaza ce spune legea, vine nea gigi muschi de la ANPC si isi spune opinia, iar eu muritor de rand, ma aplec si ma supun vointei lui.

De la FedEx primesc un raspuns si mai inteligent. Ei considera ca nu exista interes propriu la persoanele juridice. Deci... legea formuleaza asa: "nevoile proprii ale persoanei fizice sau juridice", dar desteptaciunile FedEx-ului considera ca nici nu exista acest lucru. 

La capatul rabdarilor, am cerut sa imi scoata marea avere in valoare de 100 de lei din colet, si sa imi dea macar restul coletului. Bineinteles ca trebuie sa mai astept inca un secol sa primesc raspuns si la asta ... si ma astept sa imi propuna sa renunt in favoarea statului la tot coletul, asa .. ca sa scap de el....

M-am nascut si am copilarit pe vremea lui Ceasca, si am invatat ca atunci cand esti calcat in picioare de autoritatile statului, nu poti sa faci nimic altceva decat sa spui: "Multumesc, mai vreau !!!" De 22 de ani .. nu s-a schimbat nimic. Comunistii au viata lunga, iar noi murim de nervi si de inima rea pe langa ei. 

5 comentarii:

  1. Draga Andreea,ce sa-ti spun mai mult decat ca imi pare rau? Este extrem de greu sa vezi ca nimeni nu te sprijina in asemenea situatii! Poate reusesti totusi cumva sa-ti recuperezi marfa...macar sa merite tot efortul! Poate sunt angajatii deprimati ca le taie statul salariile si si-au pierdut si mai mult interesul...:-)
    Iti tin pumnii!
    Te pup

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincer, imi pare rau, tare rau. Atata alergatura pentru niste biete perle care, asa cum ai spus, puteau fi folosite pentru "nevoile proprii". Probabil, in mintea celor care iti analizau coletul, daca erau mai mult de trei perle, depaseau nevoile tale de consumator. Ei, dracie! Sunt convinsa ca procedand "altfel", coletul ar fi trecut fara probleme.
    Din pacate, in Romania, mori cu dreptatea in mana...

    RăspundețiȘtergere
  3. Fantastic! Vorba Ioanei, n-ai aplicat 'procedura' corecta. Mama lor de spagari!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bataie de joc, imi pare asa de rau pentru ce s-a intamplat, tragic e ca pe tine te costa BANI

    RăspundețiȘtergere
  5. OMG atat pot sa spun.....

    RăspundețiȘtergere