8 mar. 2009

Cum intra un artizan in legalitate

Iubim handmade, realizam handmade, vindem handmade. Toate bune, pana la partea legala. Majoritatea artizanilor care vind handmade stau prost la capitolul legalitate. De ce ? Teama de necunoscut, probabil. Procedura de intrare in legalitate este relativ simpla, taxele nu foarte mari, birocratie ... in limite acceptabile :)

Ce trebuie sa stii daca vrei sa intrii in legalitate, sub forma de PFA, sau II:
1. impozitul pe profit este de 16% din PROFIT, adica din INCASARI minus CHELTUIELI DEDUCTIBILE.
2. Contabilitatea se tine destul de usor. Se emit facturi, chitante, se inregistreaza cheltuielile in registre, si cam atat. Cu putin disciplina si atentie, aceastea este o sarcina usoara.
3. taxele inregistrare a unei PFA, sau Intreprindere Individuala, nu depasesc 20 lei.
4. Impozitul se plateste trimestrial.
5. Daca alegi neplatitor de TVA, lucrurile sunt mai simple, practic, va trebui sa depui declaratii o data pe an.

Cum Inregistrezi o PFA, sau II:
1. Informeaza-te la Registrul Comertului din orasul tau. La Biroul de Informatii primesti o lista cu toate actele necesare. Lista cu actele necesare o poti lua si de pe situl Registrului Comertului: www.onrc.ro
2. Completezi formularele, intocmesti dosarul cu actele necesare. Poti cere ajutor la completarea formularelor in momentul in care depui cererea de inregistrare, la Registrul Comertului.
3. In 7 zile primesti autorizatia.
4. Iti faci stampila.
5. Te prezinti la Administratia Financiara, la sectorul de care apartii, unde completezi alte formulare, de inregistrare fiscala a PFA (Intr Ind) Aici declari totalitatea cheltuielilor si incasarilor pe care le ESTIMEZI pentru anul in curs. Vei plati impozit pe profitul estimat, esalonat.
6. Cumperi, snuruiesti, numerotezi si inregistrezi la Administratia Financiara 2 registre: Registrul Inventar, si Registrul de incasari si plati.
7. Cumperi tipizate: facturier si chitantier.
si ... FELICITARI !!!! Esti AUTORIZAT !!!!

Un comentariu:

  1. Salut...pentru a face si vinde handmade trebuie sa imi aleg din COR o ocupatie, te rog spune-mi care ar fi aceea ca eu nu am gasit-o inca, multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere